
1.vrstva
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
250 g studeného másla
špetka soli
1 vejce
1 lžíce kysané smetany nebo rumu
2. vrstva
asi 750 g jablek
cukr
1 lžička mleté skořice
1 sáček vanilkového pudinku
3.vrstva
750 g tvarohu v alobalu
250 ml smetany ke šlehání
cukr dle chuti
4.vrstva
3 vejce
200 g moučkového cukru
100 ml oleje
5 lžic vody
200 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1-2 lžíce kakaa
Nejdříve si připravíme jablkovou náplň, aby nám vystydla. Jablka zbavíme jadřinců, na hrubém struhadle nastrouháme i se slupkou. Dáme do kastrůlku, přidáme cukr, skořici a malinko zalijeme vodou a podusíme. Vanilkový pudink rozmícháme v troše vody a vlijeme do jablek, za stálého míchání povaříme. Necháme vychladnout.
Všechny suroviny na tvarohovou náplň dáme do mísy a ušleháme dohladka.
Světlé těsto
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vejce, studené máslo nakrájené na kostičky a smetanu nebo rum. Vše dobře propracujeme na hladké těsto a zabalíme do folie a necháme 30 minut v lednici odpočinout. Těsto vyválíme na plech s vyšším okrajem a poklademe jablkovou náplní, pak potřeme tvarohovou náplní a zalijeme tmavým těstem.
Tmavé těsto
Vejce ušleháme s cukrem a postupně přidáváme ostatní suroviny a šleháme.
Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi hodinu, ale to záleží na typu trouby, každá peče jinak. Pro jistotu zkusíme špejlí.
Paní Romano. Máte úžasné recepty. Postupně některé vyzkouším
Díky.
Světlana B.
Moc děkuji, to mě velice těší.