Francouzský citronový koláč

 

Těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla změklé při pokojové teplotě
70 g krupicového cukru
2 žloutky
5 ml vody
špetka soli

Citronový krém:

2 vejce

2 žloutky

250 ml smetany

1 rovná lžíce solamylu

160 g krupicového cukru

2 citrony

špetka soli

Sněhová pokrývka:

4 bílky

100 g cukru

Z mouky, másla, cukru, žloutků, vody a špetky soli vypracujeme hladké těsto. Necháme odležet v lednici asi hodinu. Těsto vpracujeme do dortové formy a propícháme vidličkou. Dáme do vyhřáté trouby na 180 °C zapéct na 10 minut.

Těsto necháme trochu zchladnout a zalijeme citronovým krémem.

Vejce, žloutky, smetanu, solamyl a cukr dobře promícháme, ochutíme citronovou šťávou, špetkou soli. Směs nalijeme na těsto a pečeme dalších 30 minut.

Mezitím si z bílků vyšleháme sníh, postupně přidáváme cukr. Když je koláč upečený, necháme chvilku zchladnout, pokryjeme sněhovou čepicí a zapečeme dorůžova 10 minut, vypneme troubu a necháme dalších 30 minut v troubě. Podáváme nejlépe až druhý den.

0
0

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *