Tvarohové koláčky

 

500 g hladké mouky
sůl
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
100 g majolky
250 ml smetany ke šlehání 33%
1 kostka droždí
50 ml vlahého mléka
1 vejce
1 žloutek
2 lžíce rumu
Náplň:
500 g tvarohu v kostce
2 vejce
cukr podle chuti
1 vanilkový cukr
kůra z 1 citronu
rozinky namočené v rumu
Na potření rozpuštěné máslo smíchané s rumem
Rozinky spaříme horkou vodou a zalijeme trochu rumu a necháme přes noc.
Rozšlehaný bílek na potření koláčků
Drobenka:
asi 120 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
100 g másla
Do misky nebo hrnku dáme vlahé mléko, rozdrobené droždí a trochu cukru, promícháme a necháme vzejít.
Do velké mísy prosejeme mouku smíchanou se solí a moučkový cukr. Vlijeme kvásek, přidáme citronovou kůru, majolku a ve smetaně  rozšlehané vajíčko, žloutek a rum. Vše dobře propracujeme, nepřidáváme mouku a vařečkou těsto propracováváme tak dlouho dokud se nelepí na mísu. pak přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi hodinu kynout.
Zatím si připravíme náplň:
Tvaroh smícháme s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, nakonec vmícháme sníh z bílků. Pokud se nám zdá náplň moc řídká můžeme přidat pudinkový vanilkový prášek. Ještě vmícháme scezené rozinky.
Než vykyne těsto tak ještě uděláme drobenku. Mouku s máslem a cukrem promneme, pokud je třeba přidáme ještě trochu mouky.
Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na malé stejně velké kousky, ze kterých tvoříme malé kuličky. Poklademe je na plech s pečícím papírem a prsty každou kuličku vytvarujeme . Na každý koláček lžicí klademe náplň, okraje potřeme rozšlehaným bílkem s troškou vody a posypeme drobenkou. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. dozlatova. Hned po vytažení z trouby koláčky potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Podáváme pocukrované.
0
0

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *