Domácí hrnkový chleba

(hrnek 250 ml)
1 hrnek hladké mouky
2 hrnky pšeničné chlebové mouky
1 kávová lžička sušeného droždí
1 lžička drceného kmín
1 lžička octa
2 lžičky soli
1,5 hrnku vlažné vody
semínka podle chuti
Do mísy dáme mouku, promícháme se solí a doprostřed uděláme důlek, vsypeme droždí a zalijeme vodou, po chvilce přidáme, kmín, ocet, semínka a zamícháme vařečkou, aby se vše spojilo. Nemusíme příliš hnětat. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout při pokojové teplotě. Kynout necháme minimálně 6 hodin a maximálně 12 hodin. Já jsem zadělala večer a ráno jsem upekla. Kynul mi 11 hodin. Čím déle kyne tím má větší oka ve střídce. Když je těsto vykynuté připravíme si troubu a hrnec , ve kterém budeme péct. Hrnec vyložíme pečícím papírem a přiklopíme pokličkou, vložíme do trouby a troubu zahřejeme na 250 st. Do horkého hrnce vyklopíme těsto, přikryjeme poklicí a dáme do trouby do spodnější části. Pečeme přikryté 30 minut, pak sundáme pokličku, teplotu snížíme na 230 st. a pečeme 20 minut, kůrka bude krásně křupavá. Hotový chléb vyjmeme z hrnce a necháme vychladnout na mřížce.
3
0

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *