Olivový chlebíček

 

3OO g hladké mouky
1/2 kostky droždí
špetka cukru
1 a půl lžičky soli
5 lžic olivového oleje
125 ml vlažné vody
100 g černých oliv
1 a půl lžíce provensálského koření
Do mísy prosejeme mouku. Droždí rozdrobíme ve vlažné vodě, přidáme cukr , promícháme a necháme chvíli vzejít. Pak ho vlijeme do mouky, přidáme sůl a 3 lžíce oleje. Pomocí hnětacího háku v robotu těsto prohněteme na hladké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Mělo by stačit tak 20 minut, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. 
Troubu si zapneme a nastavíme na 200 st. 
Těsto vyválíme na jemně pomoučeném vále na obdélník asi 30 x 40 cm. Potřeme ho 2 lžícemi oleje a posypeme provensálským kořením a nasekanými olivami. Těsto srolujeme po delší straně a švem dolů položíme na plech s pečícím papírem. Olivový chléb potřeme slanou vodou a ostrým nožem uděláme šikmé zářezy. V předehřáté troubě pečeme dozlatova asi 25 minut podle typu trouby. 
1
0

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *