Šumavské kyselo

 

1, 5 l vývaru (nebo vody + bujon)
2 hrsti hub
5-6 středně velkých brambor
drcený kmín
sůl, pepř
máslo a hladká mouka na jíšku
ocet
250 ml smetany 33% nebo kyšky
plátek másla
1 menší cibule
5 vajec
Vývar vlijeme do hrnce, sušené houby přes cedník propláchneme a přidáme do hrnce s nakrájenými bramborami. (Houby nemusíme předem namáčet.) Přidáme kmín, sůl, pepř a povaříme.  Z másla a mouky uděláme jíšku a přidáme do polévky. Provaříme a polévku dochutíme octem, přidáme smetanu a popř. dosolíme.
Na pánvi rozehřejeme plátek másla a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Osmahneme a přilijeme vajíčka, osolíme, opepříme a umícháme. Vejce dáme do talířů a zalijeme horkou polévkou.
Do této polévky se dávají buď míchaná vejce nebo zastřená, podle chuti.
1
0

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *