Trhací česnekový chlebíček s bylinkami

300 g hladké mouky + na vál
200 g špaldové hladké 
2   kávové lžičky solí
pepř
6 stroužků česneku 
10 g sušeného droždí nebo půlku čerstvého
špetka cukru
50 ml vlahého mléka
5 lžic olivového oleje
5 lžic nastrouhaného parmazánu
1 vajíčko
300 ml bílého jogurtu
2 lžíce sušeného tymiánu
1 lžíce sušeného oregána
vajíčko na potření
sezamová semínka na posyp
Mouku prosejeme do mísy, promícháme se solí a pepřem. Do malé  misky vsypeme sušené droždí nebo rozdrobíme čerstvé. Posypeme špetkou cukru a zalijeme 50 ml vlahého mléka. Promícháme a necháme vzejít. Hotový kvásek vlijeme do mouky, přidáme nastrouhaný parmazán,  bylinky. V jogurtu rozmícháme olej, vajíčko, prolisovaný česnek a vlijeme do mísy. Propracujeme těsto a pokud je třeba přidáme ještě trošku mouky. Těsto je trochu lepivé.  Malinko posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Těsto zdvojnásobí objem. 
Vykynuté vyklopíme na mírně pomoučený vál. Rozdělíme na dva stejně velké díly a vyválíme z nich válečky.  Každý váleček rozdělíme na 12 stejných  kousků  a z každého vyválíme malé válečky, které stočíme do tvarů šneků. Poklademe je do koláčové formy vyložené pečícím papírem.  Z tohoto množství  naplníme 2 koláčové formy o průměru 26 cm. Necháme ještě asi 15 minut kynout a pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky.  Vložíme do předem vyhřáté trouby na 220 st.  a teplotu snížíme na 200. Pečeme dozlatova asi 25 minut (ale délka pečení záleží na typu trouby.
0
0

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.