Špaldový celozrnný chleba

 

(hrnek 250 ml)
1,5 hrnku  hladké pšeničné mouky
1,5 hrnku špaldové celozrnné mouky
1 kávová lžička sušeného droždí
2  lžičky soli
1 lžička drceného kmínu
1,5 hrnku vlažné vody
slunečnicová semínka
Do mísy dáme mouku, promícháme se solí a doprostřed uděláme důlek, vsypeme droždí a zalijeme vodou, po chvilce přidáme semínka, kmín  a zamícháme vařečkou, aby se vše spojilo. Nemusíme příliš hnětat. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout při pokojové teplotě. kynout necháme minimálně 6 hodin a maximálně 12 hodin. Já jsem nechala kynout 8 hodin . Když je těsto vykynuté připravíme si troubu a hrnec , ve kterém budeme péct. Hrnec vyložíme pečícím papírem a přiklopíme pokličkou, vložíme do trouby a troubu zahřejeme na 250 st. Do horkého hrnce vyklopíme těsto, posypeme semínky a  přikryjeme poklicí a dáme do trouby do spodnější části. Pečeme přikryté 30 minut, pak sundáme pokličku, teplotu snížíme na 230 st.  a pečeme 20 minut, kůrka bude krásně křupavá.  Hotový chléb vyjmeme z hrnce a necháme vychladnout na mřížce.
1
0

3 komentáře “Špaldový celozrnný chleba

  1. Dobrý den. Mohla bych použít i čerstvé droždí?
    Jinak chlebíček jedna radost a nejen chleba, vše, co tady vidím je k sežrání.😉
    Jarka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *