
4 porce
4 plátky vepřové kýty
sůl a pepř
plnotučná hořčice
12 plátků anglické slaniny (dlouhé plátky) do ptáčků
4 okurky
8 proužků červené papriky
4 nohy párku
hladká mouka na obalení
1 cibule
60 g anglické slaniny do základu
lžíce sádla
vývar nebo voda na podlití
250 ml smetany 33%
Maso naklepeme, osolíme, opepříme z obou stran. Pak potřeme hořčicí a na každý plátek masa naklademe 3 pruhy slaniny, párek , okurku a 2 proužky papriky. Stočíme a svážeme pevně potravinářským provázkem. Obalíme v mouce.
V kastrole rozškvaříme nakrájenou slaninu, přidáme sádlo a nakrájenou cibuli, orestujeme dotmava, přidáme maso a orestujeme ho zprudka ze všech stran, pak podlijeme vývarem nebo vodou, aby maso bylo potopené a pod pokličkou dusíme doměkka. Hotové maso vyjmeme a zbavíme provázku. Do omáčky přidáme zbytek nakrájené papriky a párku, lžičku hořčice ,přilijeme smetanu a povaříme. Pokud je omáčka moc řídká přidáme do smetany trošku hladké mouky a dobře rozmícháme, aby se neudělali hrudky.
Domácí knedlík s mrkví:
450 g polohrubé mouky
1 lžička soli
10 g sušeného droždí (1 sáček)
1 vejce
200 ml vlahého mléka
1 středně velká mrkev nastrouhaná na hrubém struhadle
Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, doprostřed uděláme důlek a do něj vsypeme droždí, zalijeme ho trochou vlahého mléka a necháme asi 5 minut vzejít. Vajíčko rozšleháme vidličkou ve vlahém mléce a vlijeme do mísy. Přidáme nastrouhanou mrkev a propracujeme těsto. Necháme ho vykynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na 4 stejně velké díly. Každý uválíme do válečku, přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout. Pak vaříme v páře 20 minut. Před vložením knedlíků do parního hrnce potřeme každý knedlík jemně olejem, aby se nepřilepily. Pokud budeme vařit ve vodě , vkládáme do vroucí vody a vaříme 20 – 25 minut.
Ještě horké rozkrojíme nití, aby vyšla ven pára.
Komentáře