Točený koláč s mákem


500 g hladké mouky
sůl
100 g cukru
100 g máslové hery
2 žloutky
1/2 kostky droždí
asi 250 ml vlahého mléka
citronová kůra
Droždí rozdrobíme, pocukrujeme a zalijeme trochou vlahého mléka, necháme vzejít. Do mísy prosejeme mouku se solí , přidáme kvásek a ostatní přísady, zaděláme těsto a necháme na teplém místě vykynout. Hotové těsto přendáme na vál a rozdělíme na dva díly, každý díl rozdělíme na 4 -5 dílů, které vyválíme na obdélníky, naplníme makovou nádivkou a stočíme jako roládu , pak první roládku stočíme jako šneka a přidáváme další. Uděláme takto dva koláče a potřeme vajíčkem , posypeme mákem nebo sezamem a ozdobíme rozinkami . Necháme na plechu ještě chvíli kynout a pak vložíme do předem vyhřáté trouby, pečeme na 180 st. asi 40 minut podle typu trouby.
Maková náplň
asi 400 g mletého máku
citronová kůra
asi 1/2 l mléka
cukr dle chuti
lžička mleté skořice
polévková lžíce strouhaného perníku nebo lžička perníkového koření
vanilkový cukr
asi 70 g másla
Vše svaříme za častého míchání a necháme vychladnout. 

0
0

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *