
500 g prosáté hladké mouky
sůl
3/4 kostky čerstvého droždí
50 ml mléka
100 g rozpuštěného másla
2 žloutky
100 g cukru
250 ml šlehačky
vanilkový cukr
citronová kůra
Náplň maková:
1 sáček mletého máku
3 lžíce cukru
mléko podle potřeby
lžička mleté skořice
lžíce másla
Vše uvaříme a necháme vychladnout.
Náplň povidlová:
domácí švestková povidla
trocha rumu
Promícháme.
Náplň tvarohová:
500 g tvarohu v kostce
cukr podle chuti
2 žloutky
citronová kůra
Na ozdobu:
rozinky
mandlové lupínky
Na potření:
vejce na potření koláčků
máslo s rumem na upečené koláčky
Prosátou mouku dáme do mísy, smícháme se solí, doprostřed uděláme důlek, přidáme rozdrobené droždí, trochu pocukrujeme a zalijeme troškou vlahého mléka a počkáme 5 minut. Pak přidáme ostatní suroviny a propracujeme těsto, necháme ho hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 18 stejně velkých kousků. Každý zpracujeme do kuličky a poklademe na plech s pečícím papírem. Prsty od středu vytvarujeme a roztáhneme, okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Tvaroh, cukr, žloutky a citronovou kůru promícháme a naplníme do sáčku, roh ustřihneme a naplníme koláčky. Makovou náplň uvaříme a vychladlou plníme koláčky. Povidla promícháme s rumem a přidáme na koláčky. Zdobíme rozinkami a mandlovými lupínky.
Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 190 st. dozlatova. Horké koláčky potřeme rozpuštěným máslem s rumem.
Komentáře