Křehký rybízový koláč se sněhem


250 g hladké mouky, 150 g změklého másla nebo hery, 80 g moučkového cukru, špetka soli, 1 vejce, 1 lžíce rumu nebo zakysané smetany, 3 lžíce strouhanky na posyp těsta
Náplň:
cca 600 g mraženého rybízu3 lžíce cukru
Na povrch koláče:
5 bílků
špetka soli
lžíce cukru
Mouku prosejeme do mísy, promícháme se špetkou soli a přidáme ostatní přísady kromě strouhanky. Vše dobře propracujeme a těsto zabalíme do folie a necháme v lednici uležet 30 minut.
Těsto vyválíme a naplníme koláčovou formu o průměru 28 cm, kterou napřed vymažeme máslem. Těsto propícháme vidličkou a posypeme strouhankou. Rybíz promícháme s cukrem a rozložíme po celé ploše. Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 35 – 45 minut. Před dopečením potřeme koláč sněhem z bílků. Necháme ještě chvíli v troubě dopéct, aby se sníh zbarvil dozlatova 

0
0

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *