Křehký koláč s mákem a tvarohem

220 g hladké mouky
špetka soli
1 vejce
lžíce moučkového cukru
150 g másla nebo hery

Maková náplň:
200 g mletého máku
100 g cukru
asi 200 ml mléka (podle potřeby i více)
50 g másla
lžička mleté skořice

Tvarohová náplň:
500 g tvarohu v kostce
cukr podle chuti
2 vejce ( žloutky do tvarohu a pak z bílků sníh)
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce rumu(nemusí být)
rozinky
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
250 ml smetany 33%
Na pracovní ploše smícháme všechny suroviny s nakrájeným máslem a propracujeme těsto. Uděláme kouli, zabalíme ji do folie a necháme v chladu uležet asi 30 minut.
Mák se všemi surovinami promícháme a uvaříme, necháme vychladnout.
Tvaroh ušleháme s cukrem, pudinkovým práškem, žloutky, smetanou, citr. šťávou a pak vmícháme rozinky namočené v rumu a sníh z bílků.
Koláčovou formu o průměru 28 cm potřeme máslem a vyložíme těstem, kousek si necháme na váleček, ze kterého utvoříme okraj. Těsto po celém dně propícháme vidličkou a rozprostřeme makovou náplň, na ni pak tvarohovou a z kousku těsta uděláme váleček, který dáme po obvodu koláče jako okraj. Potřeme ho žloutkem a koláč vložíme fo předem vyhřáté trouby. Pečeme na 50 minut při teplotě 170 st. Doba pečení je podle typu trouby, každá peče jinak, tak to musíme ohlídat. Hotový koláč necháme na mřížce , aby se odpařila vlhkost. Necháme vychladnout a pocukrujeme.

0
0

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *