Koláčky s tvarohem


500 g hladké mouky
sůl
1 šlehačka
asi 50 ml mléka
1 malá majolka
1 vejce
1 sušené droždí nebo 3/4 kostky čerstvého
80 g rozpuštěného másla
vanilkový cukr
kůra z 1 citronu
100 g cukru
Náplň:
2 tvarohy v kostce (ne ve vaničce)
1 žloutek
2 lžíce kysané smetany
cukr podle chuti
rozinky namočené v rumu
citronová kůra
Na koláčky:
jablková domácí povidla (nebo jiná)
rozšlehané vajíčko na potření
Na potření po upečení:
rozpuštěné máslo
rum
Drobenka:
máslo
cukr
polohrubá mouka
Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí a doprostřed uděláme důlek, do kterého vsypeme sušené droždí nebo rozdrobíme čerstvé. droždí trošku pocukrujeme a polijeme troškou vlahého mléka a necháme asi 5 minut vzejít. Pak přidáme ostatní suroviny (pokojové teploty) a zaděláme těsto. Necháme ho vykynout přikryté utěrkou na teplém místě. Kynutí trvá asi hodinu.
Zatím si připravíme náplň. Tvaroh, žloutek, kysanou smetanu a cukr ušleháme ručním šlehaček. pak vmícháme rozinky a citronovou kůru.
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme na stejně velké dílky. Každí dílek rukou vytvarujeme na placku, na ni dáme lžíci tvarohové náplně a zabalíme na kouli. Poklademe na plech s pečícím papírem a každou kouli dlaní stlačíme a prsty uděláme větší důlek. Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a do důlku dáme lžičku povidel. Posypeme drobenkou a vložíme do předem vyhřáté trouby . pečeme na 190 st. dozlatova. Ještě horké potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. (rum můžeme vynechat pokud budou jíst koláčky také děti) . Pocukrujeme, nejlépe moučkovým cukrem, ve kterém máme uložený vanilkový lusk. 

0
0

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *