Babiččiny makové buchty

( větší pekáč )
20 g droždí
50 g – 60 g cukru
1/4 – 1/3 l mléka
500 g hladké nebo polohrubé mouky
sůl
citronová kůra
vanilka
1 vejce nebo 2 žloutky
50 g másla
100 g tuku na vymazání pekáče
Náplň:
asi 150-200 g mletého máku
1/3 l mléka ( podle potřeby i více )
80 g cukru
20 g másla
špetka skořice
citronová kůra
na dochucení náplně rum nebo zavařenina

V hrnečku rozetřeme droždí se lžicí cukru asi 1/8 l vlahého mléka a troškou mouky na řidší těstíčko, hrnek zakryjeme a kvásek necháme zkynout.
Do mísy prosejeme mouku s cukrem a solí, přidáme špetku nastrouhané citronové kůry a vanilku. Mouku zaděláme vykynutým kváskem, vlahým mlékem, ve kterém rozmícháme vejce nebo žloutky a nakonec přidáme rozpuštěné vlahé mléko.
Vařečkou propracujeme vláčné ne příliš tuhé těsto. Hněteme jej tak dlouho až se tvoří puchýře. Potom mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozválíme na placku, a vykrájíme čtverečky, které plníme nádivkou. Klademe je do pekáče dobře vymazaného rozpuštěným tukem a buchtičky vlhčíme tukem na povrchu i po stranách. Takto utvoříme z těsta 24 nebo 30-32 menších buchet. Buchty necháme na pekáči ještě 20 minut kynout a pak je vložíme do předem dobře vyhřáté trouby. Pečeme na 180-190 st. asi 30-40 minut pěkně dozlatova.
Po vyjmutí z trouby povlažíme peroutkou povrch buchet mlékem , aby vznikla křehká kůrka.
Vyklopíme je na vál a posypeme moučkovým cukrem s vanilkou.

Náplň.
Mletý mák zalijeme mlékem, přidáme cukr a máslo, promícháme a povaříme. Pak ji okořeníme a dochutíme troškou rumu nebo zavařeninou.
Necháme vychladnout.

0
0

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *