Štercle

Znáte štercle?
Bylo to časté jídlo našich chudých předků na Šumavě.
Štercle I.
asi 8 větších brambor
100-150 g sádla
lžička soli
3 – 4 hrsti hrubé mouky
Brambory uvařené ve slupce den předem oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle rovnou do pekáče. Posypeme solí a moukou a promícháme. Nastrouhané brambory musí být v mouce obalené a musí se od sebe oddělovat. Přidáme sádlo. Upečeme dozlatova a během pečení několikrát promícháme.
Podáváme s kyškou.
Štercle II.
do šterclí vmícháme rozetřený česnek, přidáme nahrubo nastrouhanou ( nebo nadrobno nakrájenou ) uzeninu nebo uzené maso, anglickou slaninu atd. V polovině pečení zalijeme štercle smetanou. 

0
0

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *