Rýžový nákyp s balkánským sýrem

2 porce
1 hrnek rýže (200 ml)
kostka zeleninového bujonu
1/2 lžičky kurkumy
1 lžička kari
1,5 hrnku vody
lžička másla
2 červené dlouhé papriky
3 vejce
250 ml smetany 33%
lžička solamylu
200 g balkánského sýra
Rýži v cedníku propláchneme studenou vodou až teče jen čistá voda. Dáme do pekáčku nebo do remosky, přidáme kurkumu, kari máslo, rozdrobíme bujon a zalijeme vodou, upečeme doměkka. Ryži můžeme i uvařit, já ji nejradši dělám v remosce.
Papriky rozpůlíme a zbavíme zrníček, na pánvi je opékáme slupkou dolů na sucho tak dlouho až se udělají černé puchýře. pak papriky zabalíme do mikrotenového sáčku a chvíli necháme. Vlažné papriky vyndáme ze sáčku a sloupneme slupku.
Zapékací misky vymažeme máslem, na dno rozprostřeme vrstvu hotové rýže, poklademe pruhy paprik, posypeme rozdrobeným balkánským sýrem, zalijeme trochou směsi vajec (vejce dobře promícháme se smetanou a solamylem), pak poklademe vrstvou rýže a zalijeme znovu vejci. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme asi 15-20 minut při 190 st.

0
0

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *