Kynuté knedlíky s borůvkovým žahourem

500 g hrubé mouky
sůl
1 lžíce cukru
asi 250 – 300 ml vlahého mléka
1 vajíčko
30 g čerstvého droždí
Žahour:
500 g borůvek ( mražených )
1 dl vody
50 g cukru ( podle chuti i více )
lžička másla
200 ml smetany
1/4 lžičky mleté skořice
lžička solamylu
Na ozdobu:
kysaná smetana

Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí a doprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme troškou vlahého mléka. Necháme vzejít a přidáme vajíčko a ostatní mléko. Zaděláme těsto a necháme vykynout.

Z vykynutého těsta uděláme kulaté knedlíky.Necháme ještě chvilku kynout. Vložíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut, podle velikosti knedlíků. Můžeme je vařit také v páře v parním hrnci asi 15-20 minut.

Borůvky nasypeme do hrnce, přidáme cukr, máslo a vodu a krátce povaříme. pak přidáme skořici a smetanu, ve které rozmícháme solamyl. Vaříme do zhoustnutí.

Podáváme s kysanou smetanou

0
0

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *